laupäev, 2. aprill 2016

Koriander Coriandrum sativum




 Koriander Coriandrum sativum

Koriander  on sarikaliste sugukonda koriandri perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Ta on vana kultuurtaim ja looduslikult võib leida teda kasvamas Lähis-Idas ja Lõuna-Euroopas, aga selle kasutamine levis kiirelt üle maailma.  Koriander kasvab 30..60 cm kõrguseks. Vars on peenike, alumised lehed on sulglõhised , ülemised aga kaheli-  või kolmelisulgjad. Liitsarikõisikutes paiknevad õied on värvuselt valkjasroosad. Eestis vajab koriander  sooja, tuulte eest varjatud kasvupaika.  Eelistab kerget ja viljakat niisket mulda ning talle ei sobi happelised, liigniisked ja külmad mullad. Külvatakse varakult kasvukohale, umbes 1 cm sügavusele, seeme idaneb 2-3 nädalat. Reavaheks jäetakse 20…25 cm, taimede vahe reas umbes 10 cm. Taim õitseb juunis – juulis. Seemned valmivad ebaühtlaselt ja kipuvad varisema. Vili on kera kujuline laguvili. Annab isekülvi. Koriander on hea meetaim.



 Koriandriseemned peetakse üheks vanimaks vürtsiks. Taime kasvatati juba 3500 aastat tagasi ja 1400 eKr on tõendeid selle kohta, et vanad kreeklased kasutasid seda ravimina. Roomlased kasutasid koriandriseemneid liha säilitamiseks. Umbes pool liitrit koriandriseemneid leiti Tutanhamoni hauakambrist  ning kuna aedkoriander looduslikult  Egiptuses  ei kasva, on seda peetud tõendiks aedkoriandri kasvatamise kohta  Vana- Egiptuses. Koriandrit on mainitud ka piiblis 2. Moosese raamatus.
Taimed lõigatakse ära koos vartega ja lastakse seemnetel järelvalmida. Maitsetaimena on paremad need seemned, mis on koristatud tehnilise küpsuse järgus.
Aasia köökides, kus koriandrit kutsutakse kinzaks, kasutatakse tervet taime.  Taime igal osal on oma maitse. Koriandri lõhn ja maitse on eestlastele võõras. Tal on tugev lutikalõhn. Koriandril on selgelt ära tuntav , kirbe ning maalähedane maitse, mis meenutab sidruni ja salvei segu.
Lehti kasutatakse värskelt salatites ja suppides. Koriandrit lisatakse toidule enne serveerimist, kuna kuumus vähendab selle maitseomadusi. Jahvatatud  seemneid lisatakse kookidele, riisitoitudele, ka piparkoogitaignasse. Koriandri vartega maitsestatakse karrit. Koriandrilehed on Mehhiko köögis enim kasutatav maitsetaim (nt guacamole). Ta annab hakklihatoitudele, suppidele, marinaadidele, heeringale ja leivale hea maitse.   Koriandri abil saab vürtsi lisada ka mitmesugustele küpsetistele, majoneesile, salatikastmetele, hapukapsale ja marineeritud köögiviljadele.
Koriander on üks tervendavamate omadustega vürtse. Uuringud näitavad, et koriandris leiduvad eeterlikud õlid võivad aidata mikroobide vastu võidelda. Juba vanadest aegadest on teada, et koriandrist tehtud tee leevendab iiveldust, kõhugaase ja kuseteede põletikku. Kõige tipuks on vürtsitaim hea kiudainete, mangaani, raua ja magneesiumi allikas.

    ·  Koriander langetab veresuhkru taset.
·  See aitab seedehäirete korral ja aitab vältida puhitusi.
·  Koriander pakub kaitset salmonella bakteri vastu.
·  Koriandril on kerge põletikuvastane toime ja see leevendab artriidi sümptomeid.
·  See aitab ravida kuseteede infektsioone.
·  Koriandri abil saab vältida iiveldust.
·  See vahva maitsetaim leevendab ka soolegaase.
·  Koriander langetab «halva» kolesterooli (LDL) taset ja tõstab «hea» kolesterooli (HDL) taset.
·  Selles on rohkelt kiudaineid, rauda ja magneesiumi.
·  Koriandris on lisaks rikkalikult fütotoitaineid ja flavonoide.
·  Kui naisterahval on väga vererohke menstruatsioon, saab ta valmistada endale turgutava joogi. Selleks tuleb keeta kuus grammi koriandriseemneid pooles liitris vees, millele lisada supilusikatäis suhkrut. Juua soojalt!
·  Artriidipatsiendid saavad oma haigusele leevendust kui keedavad koriandriseemneid vees ja joovad saaduse ära.
·  Koriandri abil saab ravida ka komedoone ja vistrikke. Selleks tuleb koriandrist ja kurkumimahlast valmistada pasta, mis kantakse punnidele.
·  Koriandrit tarvitatakse ka abimehena paastu ajal.
Koriander sisaldab rohkesti C-, B1-, B2-, ja P-vitamiini, karotiini ning eeterlikke õlisid( 0,8-1,2% eeterlikku koriandriõli ja 19-27% tehnilist rasvõli.) Tarvitada teena, 1-2 tl seemneid klaasitäie keeva vee kohta ,lase kaetud nõus 10-15 min. tõmmata, kurna. Klaasitäis värsket tõmmist kaks- kolm korda päevas toidukordade vahele jooduna soodustab seedimist , leevendab kõhu- ja gaasivalusid. Võib teha ka tinktuuri. Võta 20g seemneid 100-200g viina kohta, hoia 7-10 päeva pimedas(aega-ajalt loksutada), kurna. Võtta söögiisu suurendamiseks ja seedetegevuse parandamiseks1 tl paar korda päevas. 
Koriander on üks tervendavamate omadustega vürtse.  Kõige tipuks on vürtsitaim hea kiudainete, mangaani, raua ja magneesiumi allikas.


Lõpetuseks ka  üks retsept algavaks grilli hooajaks: 

Grillitud Kanatiivad Laimi- Ja Koriandrimarinaadis

retsept ja pilt www.umami.ee
  • 1 kg väikseid kanatiibasid
  • 2-3 tk laimi mahl
  • 10 spl toiduõli
  • 1,5 spl koriandriseemneid
  • veidi tšillit
  • 6 tk küüslauguküünt
  • 100 g värsket koriandrit
  • 6 spl kalakastet (http://umami.ee/toode/kalakaste/)
Tee nii
1.  Tee marinaad. Selleks sega kokku laimimahl, purustatud koriandri seemned, tšilli, hakitud küüslauk, suhkur, pool hakitud värskest koriandrist ja kalakaste.
2.  Sega kanatiivad marinaadi sisse, kata ja pane külmkappi maitsestuma. Lase neil seista vähemalt 30 minutit, aga võib jätta ka terveks ööks marinaadi.

3.    Küpseta kanatiibasid kuumal grillil mõlemalt poolt kuldseks, ca 30 minutit kokku .  Serveerimisel puista üle ülejäänud hakitud värske koriandriga ja pigista soovi korral peale veel veidi laimimahla!

Kasutatud kirjandus:
http://juhendaja.ee/koriander-0465samm0/
http://tervistav.blogspot.com.ee/2012/04/koriander-kuulub-parimate-ja-vanimate.html
http://www.gourmetgarden.com/et/herb/1402/koriander
https://et.wikipedia.org/wiki/Koriander
http://toidutare.ee/t%C3%B6%C3%B6riistad/s%C3%B5nastik/maitsestamine/klassikalised_v%C3%BCrtsid/13D4C/
Heli Kuusk, Aiastja aia tagant. Lilled minu köögis. OÜ Estada K
Rein Sander, Kubja ürditalutaimed. (2009) Tallinn: Kirjastus Varrak





1 kommentaar:

  1. Juhtus nii, et mina valisin ka maitsetaimeks koriandri. Mulle koriander meeldib - värskena kasutan salatis või liha marineerimiseks ja kuivatatud seemned läheva mul leiva sisses. Info oli meil enam-vähem sarnane - kõik oli olemas. Väga põnev leid oli lisatud retsept :) Visuaalselt oleks ehk olnud parem lugeda, kui info oleks alapealkirjadega liigendatud.

    VastaKustuta