Koriander
Coriandrum sativum
Koriander
on sarikaliste sugukonda koriandri
perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Ta on vana kultuurtaim ja looduslikult võib
leida teda kasvamas Lähis-Idas ja Lõuna-Euroopas, aga selle kasutamine levis
kiirelt üle maailma. Koriander kasvab
30..60 cm kõrguseks. Vars on peenike, alumised lehed on sulglõhised , ülemised
aga kaheli- või kolmelisulgjad.
Liitsarikõisikutes paiknevad õied on värvuselt valkjasroosad. Eestis vajab
koriander sooja, tuulte eest varjatud
kasvupaika. Eelistab kerget ja viljakat
niisket mulda ning talle ei sobi happelised, liigniisked ja külmad mullad.
Külvatakse varakult kasvukohale, umbes 1 cm sügavusele, seeme idaneb 2-3
nädalat. Reavaheks jäetakse 20…25 cm, taimede vahe reas umbes 10 cm. Taim
õitseb juunis – juulis. Seemned valmivad ebaühtlaselt ja kipuvad varisema. Vili
on kera kujuline laguvili. Annab isekülvi. Koriander on hea meetaim.
Koriandriseemned peetakse üheks vanimaks vürtsiks. Taime kasvatati juba 3500 aastat tagasi ja 1400 eKr on tõendeid selle kohta, et vanad kreeklased kasutasid seda ravimina. Roomlased kasutasid koriandriseemneid liha säilitamiseks. Umbes pool liitrit koriandriseemneid leiti Tutanhamoni hauakambrist ning kuna aedkoriander looduslikult Egiptuses ei kasva, on seda peetud tõendiks aedkoriandri kasvatamise kohta Vana- Egiptuses. Koriandrit on mainitud ka piiblis 2. Moosese raamatus.
Taimed lõigatakse ära koos vartega ja lastakse seemnetel järelvalmida. Maitsetaimena on paremad need seemned, mis on koristatud tehnilise küpsuse järgus.
Aasia köökides, kus koriandrit kutsutakse kinzaks, kasutatakse tervet taime. Taime igal osal on oma maitse. Koriandri lõhn ja maitse on eestlastele võõras. Tal on tugev lutikalõhn. Koriandril on selgelt ära tuntav , kirbe ning maalähedane maitse, mis meenutab sidruni ja salvei segu.
Taimed lõigatakse ära koos vartega ja lastakse seemnetel järelvalmida. Maitsetaimena on paremad need seemned, mis on koristatud tehnilise küpsuse järgus.
Aasia köökides, kus koriandrit kutsutakse kinzaks, kasutatakse tervet taime. Taime igal osal on oma maitse. Koriandri lõhn ja maitse on eestlastele võõras. Tal on tugev lutikalõhn. Koriandril on selgelt ära tuntav , kirbe ning maalähedane maitse, mis meenutab sidruni ja salvei segu.
Lehti kasutatakse värskelt salatites ja suppides. Koriandrit lisatakse
toidule enne serveerimist, kuna kuumus vähendab selle maitseomadusi. Jahvatatud
seemneid lisatakse kookidele, riisitoitudele, ka piparkoogitaignasse. Koriandri vartega maitsestatakse
karrit. Koriandrilehed on Mehhiko köögis enim kasutatav maitsetaim (nt
guacamole). Ta
annab hakklihatoitudele, suppidele, marinaadidele, heeringale ja leivale hea
maitse. Koriandri abil saab vürtsi lisada ka mitmesugustele küpsetistele, majoneesile, salatikastmetele, hapukapsale ja marineeritud köögiviljadele.
Koriander on üks tervendavamate omadustega
vürtse. Uuringud näitavad, et koriandris leiduvad eeterlikud õlid võivad aidata
mikroobide vastu võidelda. Juba
vanadest aegadest on teada, et koriandrist tehtud tee leevendab iiveldust,
kõhugaase ja kuseteede põletikku. Kõige tipuks on vürtsitaim hea kiudainete,
mangaani, raua ja magneesiumi allikas.
· Koriander langetab veresuhkru taset.
· See aitab seedehäirete korral ja aitab vältida puhitusi.
· Koriander pakub kaitset salmonella bakteri vastu.
· Koriandril on kerge põletikuvastane toime ja see leevendab artriidi
sümptomeid.
· See aitab ravida kuseteede infektsioone.
· Koriandri abil saab vältida iiveldust.
· See vahva maitsetaim leevendab ka soolegaase.
· Koriander langetab «halva» kolesterooli (LDL) taset ja tõstab «hea»
kolesterooli (HDL) taset.
· Selles on rohkelt kiudaineid, rauda ja magneesiumi.
· Koriandris on lisaks rikkalikult fütotoitaineid ja flavonoide.
· Kui naisterahval on väga vererohke menstruatsioon, saab ta valmistada
endale turgutava joogi. Selleks tuleb keeta kuus grammi koriandriseemneid
pooles liitris vees, millele lisada supilusikatäis suhkrut. Juua soojalt!
· Artriidipatsiendid saavad oma haigusele leevendust kui keedavad
koriandriseemneid vees ja joovad saaduse ära.
· Koriandri abil saab ravida ka komedoone ja vistrikke. Selleks tuleb
koriandrist ja kurkumimahlast valmistada pasta, mis kantakse punnidele.
· Koriandrit tarvitatakse ka abimehena paastu ajal.
Koriander
sisaldab rohkesti C-, B1-, B2-, ja P-vitamiini, karotiini ning eeterlikke õlisid( 0,8-1,2% eeterlikku
koriandriõli ja 19-27% tehnilist rasvõli.) Tarvitada teena, 1-2 tl seemneid klaasitäie keeva vee kohta ,lase kaetud nõus 10-15 min. tõmmata, kurna. Klaasitäis värsket tõmmist kaks- kolm korda päevas toidukordade vahele jooduna soodustab seedimist , leevendab kõhu- ja gaasivalusid. Võib teha ka tinktuuri. Võta 20g seemneid 100-200g viina kohta, hoia 7-10 päeva pimedas(aega-ajalt loksutada), kurna. Võtta söögiisu suurendamiseks ja seedetegevuse parandamiseks1 tl paar korda päevas.
Koriander on üks tervendavamate omadustega vürtse. Kõige tipuks on vürtsitaim hea kiudainete,
mangaani, raua ja magneesiumi allikas.
Lõpetuseks ka üks retsept
algavaks grilli hooajaks:
Grillitud Kanatiivad Laimi- Ja Koriandrimarinaadis
![]() |
retsept ja pilt www.umami.ee |
- 1 kg väikseid kanatiibasid
- 2-3 tk laimi mahl
- 10 spl toiduõli
- 1,5 spl koriandriseemneid
- veidi tšillit
- 6 tk küüslauguküünt
- 100 g värsket koriandrit
- 6 spl kalakastet (http://umami.ee/toode/kalakaste/)
Tee
nii
1. Tee marinaad. Selleks
sega kokku laimimahl, purustatud koriandri seemned, tšilli, hakitud küüslauk,
suhkur, pool hakitud värskest koriandrist ja kalakaste.
2. Sega kanatiivad
marinaadi sisse, kata ja pane külmkappi maitsestuma. Lase neil seista vähemalt
30 minutit, aga võib jätta ka terveks ööks marinaadi.
3.
Küpseta
kanatiibasid kuumal grillil mõlemalt poolt kuldseks, ca 30 minutit kokku . Serveerimisel
puista üle ülejäänud hakitud värske koriandriga ja pigista soovi korral peale
veel veidi laimimahla!
Kasutatud kirjandus:
http://juhendaja.ee/koriander-0465samm0/
http://tervistav.blogspot.com.ee/2012/04/koriander-kuulub-parimate-ja-vanimate.html
http://www.gourmetgarden.com/et/herb/1402/koriander
https://et.wikipedia.org/wiki/Koriander
http://juhendaja.ee/koriander-0465samm0/
http://tervistav.blogspot.com.ee/2012/04/koriander-kuulub-parimate-ja-vanimate.html
http://www.gourmetgarden.com/et/herb/1402/koriander
https://et.wikipedia.org/wiki/Koriander
http://toidutare.ee/t%C3%B6%C3%B6riistad/s%C3%B5nastik/maitsestamine/klassikalised_v%C3%BCrtsid/13D4C/
Heli Kuusk, Aiastja aia tagant. Lilled minu köögis. OÜ Estada K
Rein Sander, Kubja ürditalutaimed. (2009) Tallinn: Kirjastus Varrak
Juhtus nii, et mina valisin ka maitsetaimeks koriandri. Mulle koriander meeldib - värskena kasutan salatis või liha marineerimiseks ja kuivatatud seemned läheva mul leiva sisses. Info oli meil enam-vähem sarnane - kõik oli olemas. Väga põnev leid oli lisatud retsept :) Visuaalselt oleks ehk olnud parem lugeda, kui info oleks alapealkirjadega liigendatud.
VastaKustuta