Põlduba, Vicia faba L.
|
Põlduba on laialt levinud üheaastane kultuurtaim. Tkuulub kaunviljade hulka, ta seemneid kasutatakse aedviljana. Põldoa püstised neljakandilise ristlõikega varred on 20-50 cm kõrgused, lehed paarissulgjad, valged õied paiknevad 2-4 kaupa lehtede kaenlas. Seemned nimetatakse ubadeks, valmivad 2-3 cm laiustes lihakatesja paksuseinalistes, seest valkja kattega kaunades, igas kaunas 3-8 lamedat ümarate otstega seemet. Seemned võivad olla vastavalt sordile kas rohelised, punakad, lillad või pruunikad.Põlduba on niiskusenõudlik kultuur ja vajab viljakat mulda. Hästi sobib toitaineterikas neutraalne liivsavi- ja saviliivmuld, kergel happelisel mullal põlduba aga kasvada ei taha.Põldoa looduslikku lähtevormi ei tunta. Kõige
rohkem kasvatatakse teda Vahemere maades ja Lõuna-Aasias. Põhiliselt on põlduba
isetolmlev, kuid teda tolmutavad ka putukad. Tõusmetest saagini (seemnete
valmimiseni) kulub 100–120 päeva. Valminud põldoakaun on must. Seemnete
idanevus säilib kuni 10 aastat.
Kasvuolude suhtes on põlduba nõudlik
pikapäevataim. Maa kaevatakse juba sügisel labidalehe
sügavuselt läbi. Antakse ka nii kõdusõnnikut kui mineraalväetisi. Seemneid
leotatakse enne mahapanekut 2-4 tundi. Seejärel külvatakse nad niiskesse mulda
6-8 cm sügavusele ribadena, jättes ridade vahekauguseks 50-60 cm ja taimede
vahekauguseks reas 25-30 cm. Edasine hooldus seisneb kobestamises, väetamises,
kerges muldamises ja kastmises kuiva ilma korral. Massilise õitsemise alguses
näpistatakse taimede ladvad ära.

See soodustab ühtlast valmimist, aga ka aitab vältida oa-lehetäi kahjustust.
kasutatud kirjandus:
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/vana-hea-polduba?id=30909029
https://et.wikipedia.org/wiki/P%C3%B5lduba
http://www.pollumajandus.ee/uudised/2015/01/27/oilseeds-propageerib-oakasvatust
http://www.seemnemaailm.ee/index.php?lang=ee&GID=11549
http://www.etki.ee/index.php/2013-07-26-17-14-29/mueuek/92-sortide-kirjeldused-alam/81-polduba
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/lihtne-suvetoit-keedetud-polduba?id=64746260


See soodustab ühtlast valmimist, aga ka aitab vältida oa-lehetäi kahjustust.
Kaunu koristatakse mitmes järgus: ubade
piimküpsuses, aga talviseks tarbimiseks koristatakse täisküpsuses kaunu.
Põlduba ei kuulu nende köögiviljade hulka, mida otse peenralt napsates süüa
sünniks. Keetmata kujul on maitse niru ning võib süües tervisehädasid
põhjustada, kuna need sisaldavad organismile toksililist glükosiidi fasiini. Keetmisel ja hapendamisel see laguneb ning muutub kahjutuks. Kaunadega keedetud noored põldoad on aga maitsev ja lihtne
suveroog.Väärtusliku köögiviljana on põldube kasvatatud aastatuhandeid. Ubadel on oluline koht ka taimetoitlaste menüüs. NB: Oad ei ole sobilikud podagrahaigetele kuna nad sisaldavad puriinühendeid.Põldoa kalorsus on 137 kcal /100g keedetud ubade kohta ja
kõrge proteiinisisaldus (kuivaines 25–34%), mida arvatakse olevat tublisti
rohkem kui lihas ja kalas.
Tärklist on 42–55%, kiudu 15–22%.
Mineraalainetest
leidub rohkelt kaltsiumi, fosforit, tsinki, mangaani, väävlit.
Rikkad on põldoad ka kiudainete ja vitamiinide
poolest. Vitamiinidest leidub põldoas C-, B1-, B2-, B6- ja PP-vitamiini ning
karotiini. Ubadel on suur kiudainesisaldus, mis teeb neist olulise ravimköögivilja. Ubadel on koht ka rahvameditsiinis.
*tursed(kiirendab vve eraldumist kudedest)
*südame- veresoonkonnahaigused, rütmihäired
*nahahaigused
*neeru- ja sapikivid
*närvipõletikud
*suhkrutõbi(2. tüüp)
*tursed(kiirendab vve eraldumist kudedest)
*südame- veresoonkonnahaigused, rütmihäired
*nahahaigused
*neeru- ja sapikivid
*närvipõletikud
*suhkrutõbi(2. tüüp)
kasutatud kirjandus:
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/vana-hea-polduba?id=30909029
https://et.wikipedia.org/wiki/P%C3%B5lduba
http://www.pollumajandus.ee/uudised/2015/01/27/oilseeds-propageerib-oakasvatust
http://www.seemnemaailm.ee/index.php?lang=ee&GID=11549
http://www.etki.ee/index.php/2013-07-26-17-14-29/mueuek/92-sortide-kirjeldused-alam/81-polduba
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/lihtne-suvetoit-keedetud-polduba?id=64746260
Aedoa kohta on põhjalik info - taksonoomia, taime välimus, kasvukoht, kasvatamine, keemiline koostis, kasutamine rahvameditsiinis. Illustreeritud piltidega. Minu jaoks oli uus, et seemnete idanevus on nii pikk - 10 aastat.
VastaKustuta